Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
 

Om oss

Om HonkyTonk

Historien om Uppsala-raggarna….

Raggarna i Uppsala har väl funnits i all evighet… nästan.
Den stora (och ganska stökiga) epoken var under 1960- och 1970-talet.
I mitten av 1970-talet började raggarna organisera sig och den 26 oktober 1976 satt ett gäng killar och tjejer på en Texaco-mack och satte ihop stadgar för det som sedan blev Honky Tonk Uppsala.

Så började kampen för att få tag i en klubblokal. Det var lättare sagt än gjort. Uppsala Kommun var inte så speciellt samarbetsvilliga, men som tur var så var polismakten på raggarnas sida. Efter mycket ståhej och diverse demonstrationer på stan, och bland annat ett brev från Uppsala-polisen till Uppsala Kommun så fick Honky Tonk tolv stycken utdömda byggbaracker som hade gjort sitt redan (fd dagisstuga i Almunge).

Dessa baracker placerades i Röbo (mittemot F16) och raggarna visade sig vara händiga både med hammare & spik och med målarpenseln. Barackerna blev en riktigt trivsam lokal, men när allt var frid & fröjd kom det första dråpslaget. Honky Tonk var tvungna att flytta. Just där i Röbo skulle Vendels Grus göra ett grustag, så efter många långa diskussioner så fick Honky Tonk en ny tomt, nu på Palmbladsgatan 8 ute i Fyrislund, som då (1986) bara bestod utav åkrar i stort sett. Vendels Grus stod för flytten och uppbyggnaden av barackerna på nya tomten. Uppsala Kommun gav i samma veva barackerna till Honky Tonk. Men tyvärr tog flytten väldigt lång lång tid, nästan två år, då medlemsantalet sjönk drastiskt då klubben inte kunde vara så aktiv. Som mest har vi haft ca 500 st medlemmar och som minst ca 50 st (just nu ligger siffran runt 100).
Sedan dess har vi renoverat i stort sett hela tiden och har idag en hel-läcker klubblokal och får faktiskt drösvis med beröm från t ex andra klubbar som besöker oss. Vi har t ex gjort stora väggmålningar i hela danslokalen som för övrigt har två scener. Det behövs när vi har fest! Ni vet ju hur raggare gör när de ställer till med kalas, här duger ingen liten bandspelare, nej, det är alltid live rock´n´roll!!

Vad sysslar vi med i vår fina klubblokal? Jo, vi har öppet tre kvällar i veckan då vi fikar, spelar lite flipper eller biljard. Vi har ett gäng som kastar pil och är lika duktiga ölhävare som dart-spelare. Vi tittar på TV, umgås i allmänhet. Ljuger lite för varandra. Fantiserar om hur mycket vi ska hinna fixa med bilarna under vintersäsongen. Det är många barnfamiljer med i klubben så det är väldigt barn- och hundvänligt.

Fast sommaren är ju raggarnas högsäsong! Vid Valborg (30 april) är det vårmönstring nere på stan. Då samlas vi tidit på morgonen nere på Fyris Torg. Som även kallas Raggartorget. Sen firar vi hela dagen innan det mot kvällen bär iväg till någon trevlig fest hos någon annan klubb. Så fortsätter vi i stort sett hela sommaren. Nästan varje helg är uppbokad med träffar, cruisingar och fester runt om i landet och även på Åland. Vi brukar besöka t ex Big Lake Run i Rättvik, midsommar i Grisslehamn, Power Big Meet i Västerås, American Car Show i Norrtälje, Cruising Mariehamn på Åland, Grycksbo Raggarbilsutställning, m.m. Vi avslutar alltid sommaren med en hejdundrande amerikansk bilutställning i Slottsparken (numera).

Men…. nu har det andra dråpslaget kommit. När allt har sin stilla gång och allt lunkar på så kom ett otrevligt brev från Uppsala Kommun, där de sa upp hyreskontraktet på vår tomt. Det kom som en chock för oss, då vi blev lovade efter förra flytten att vi aldrig mer skulle behöva flytta igen! Så 30 september år 2002 ska vi vara borta från Palmbladsgatan 8 och ytterligare en stor epok går i graven. I skrivande stund pågår förhandlingar med Uppsala Kommun om var vi ska ta vägen.

Vi har under alla dessa år (24 år!!) aldrig tagit emot ett bidrag utan varit helt självgående som ideell förening. De flesta Uppsala-bor ser oss nu som ett självklart inslag i stadsbilden och man går man ur huse för att se Cruising Uppsala då Uppsala mullrar underbart av sköna amerikanska V8:or under en kväll (efter vår stora utställning Uppsala American Car Show). Faktum är att under denna cruising kommer likasinnade ända från Göteborg i söder till Sundsvall i norr.

Har Du frågor eller synpunkter om detta är Du välkommen att kontakta president Johan Agelind.